A verseny témája:
„A budapesti gasztronómia korszakainak felelevenítése, a vendéglátásban maradandót alkotó, egy-egy kiemelkedő személyiség, különleges étterem, kávéház, vendéglátóhely bemutatása az elmúlt 150 évből.”
A versenyfeladatok:
Szakács:
Leves, valamint főétel elkészítése 7 adagban, az előre meghatározott alapanyagok felhasználásával. A főételnek egy szabadon választott húselemből, egy mártásból, vagy raguból, valamint két különböző karakterű köretből kell állnia.
Cukrász:
Dísztorta készítése kapcsolódva a „Budapest 150" tematikához.
"Mignon új köntösben" Korszerű alapanyagok (pl.: tükörglazúr) felhasználásával - különböző technológiák alkalmazásával - három francia mini desszert készítése, melyek mérete maximum 30g lehet.
Pincér:
Menükártya készítése a megjelölt témában, szabadon választott alkalomra, valamint díszasztal készítése az elkészített menükártya alapján.
A választott téma bemutatása: prezentáció készítése PowerPoint formátumban, amit a versenyzők hoznak magukkal.
Élőmunka: melyhez a versenyző csapat a teríték számának megfelelő, plusz egy darab menükártyát készít és hoz magával.
Leves, főétel és desszert felszolgálása, svájci felszolgálási módban.
Bor, ásványvíz és digesztív felszolgálása.
A versenyen iskolánk csapata az I. helyen végzett.
A cukrászok a 2. hely mellett a közönség díjat is elhozták, pincér csapatunk a 3. helyen végzett.
A Gundel csapat tagjai:
- Körtélyesi Gréta - cukrász KSZ/12. L
- Végső Rita - cukrász KSZ/12. L
- Diószegi Dániel – pincér 10. B
- Ebedli Mátyás - pincér 10. B
- Schiff Károly Barnabás – szakács 3/11. H
- Sztojcsov Marcell - szakács 3/11. H
Felkészítő tanárok:
- Balog Jánosné
- Bálványos Miklós
- Kútvölgyi Viktória
A csapatok felkészülését segítette még Gáspár Csaba és Suth Csaba.
A siker különösen értékes, mert a felkészülést több dolog is nehezítette.
A cukrászok makacs betegséggel küzdöttek meg. A pincérek az ágazati alapozásnál járnak, az igazi szakmai képzés még elöttük van. A 3 éves szakképzésben tanuló szakácsaink felkészülése nagyon sok egyeztetéssel járt. Ennek ellenére mindegyik versenyző sok önálló, kreatív ötletet hozott és valósított meg a versenyen.
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak!
Köszönjük a BGSZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolának
a színvonalas versenyt és a szervezést!
További képekért KATT A GALÉRIÁRA