
Tájékoztató a szakmákról, képzésekről érettségi után továbbtanulóknak
(A hatályos jogszabályok alapján! Ha változik a jogszabály, változnak a képzés jellemzői is!)
Szakmai képzéseink felvételi követelményei, jellemzői
Belépési feltétel:
- Érettségi végzettség
- Egészségügyi- és pályaalkalmasság.
Tanított nyelv:
- az angol VAGY
- a német nyelv.
- Csak a középiskolában tanult nyelv folytatható!!
Képzés szerkezete:
- A képzés egységes ágazati alapozó képzéssel kezdődik.
- Elméleti és gyakorlati oktatás órarend szerint.
- A külső munkahelyi gyakorlatra a szakképzési munkaszerződés keretében kerül sor.
- A cukrász-, szakács-, vendégtéri szaktechnikusi képzés óraszáma, követelményei magasabbak, mint a cukrász, szakács, pincér- vendégtéri szakember képzésnél.
A szakmák jellemzői
4 1013 23 01 Cukrász
5 1013 23 02 Cukrász szaktechnikus
Jellemző tevékenység:
Cukrászatban, cukrász műhelyben teasüteményeket, uzsonnasüteményeket, süteményeket, tortákat, bonbonokat, tányérdesszerteket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, pl. gyümölcsöket tartósít, cukorkészítményeket, bevonó anyagokat, töltelékeket, tésztákat állít elő.
A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.
Kinek való a szakma?
Aki:
- a sütemények megszállottja,
- bírja a fizikai terhelést,
- ügyes kezű,
- kitartó,
- kreatív,
- jó stílusérzékkel rendelkezik
- jó szervező.
Hol lehet elhelyezkedni?
- cukrászdákban,
- éttermekben,
- szállodákban.
4 1013 23 05 Szakács
5 1013 23 06 Szakács szaktechnikus
Jellemző tevékenység:
Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. A szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása.
A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.
Kinek való a szakma?
Aki:
- a gasztronómia megszállottja,
- bírja a fizikai megterhelést,
- kitartó,
- kreatív,
- jó ízérzékkel bír.
Hol lehet elhelyezkedni?
- éttermekben,
- szállodákban,
- üzemi konyhákon,
- hajókon.
4 1013 23 04 Pincér – vendégtéri szakember
5 1012 23 08 Vendégtéri szaktechnikus
Jellemző tevékenység:
A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, felveszi a rendelést. Az ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja.
A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.
Kinek való a szakma?
Aki:
- szeret gondoskodni az emberekről,
- udvarias,
- jó memóriával rendelkezik,
- tud koncentrálni,
- tud egyensúlyozni a nehéz tálcákkal is,
- szeret és tud kommunikálni,
- folyékonyan beszél idegen nyelveket.
Hol lehet elhelyezkedni?
- éttermekben,
- szállodákban,
- hajókon,
- rendezvényeken.
5 1015 23 07 Turisztikai technikus
Speciális feltétel, elvárás:
- Szükség szerint – hétvégén is – külső programokon, rendezvényeken való részvétel.
- A vizsgára bocsátás feltétele a B2 komplex nyelvvizsgával való rendelkezés!
Idegenvezető szakmairány
Jellemző tevékenység:
Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat és a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról, magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.
Kinek való a szakma?
Aki:
- szeret emberekkel foglalkozni,
- imád kommunikálni,
- nyelveket beszél,
- segítőkész,
- empatikus,
- feltalálja magát a váratlan helyzetekben,
- jó stressztűrő.
Hol lehet elhelyezkedni?
- turisztikai cégeknél,
- múzeumokban,
- látogató központokban,
- utazási irodákban.
Turisztikai szervező szakmairány
Jellemző tevékenység:
A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.
Kinek való a szakma?
Aki:
- szeret tervezni és szervezni,
- jól kommunikál idegen nyelven is,
- segítőkész és empatikus,
- türelmes,
- kreatív,
- jó stressztűrő.
Hol lehet elhelyezkedni?
- utazási irodákban,
- szálloda láncokban,
- reptereken.
Szakmai végzettség birtokában, felnőttképzési jogviszonyban, érettségire felkészítés
A képzés elsősorban a 3 éves képzésben frissen szakmai végzettséget szerzetteket készíti fel a szakmai érettségi vizsgára.
A képzés a kötelező érettségi vizsgatárgyakra koncentrál: magyar nyelv és irodalom; matematika; történelem; idegen nyelv.
Ezt egészíti ki az informatika a természettudomány.
További információk
a KKK-ban megfogalmazott képzési - és vizsgakövetelményekről,
(Az oldal alján található meg a turizmus-vendéglátás ágazat!)
a szakképzésről az IKK oldalán
érhetőek el.
Itt lehet továbblépni a 2024-2025-ös tanév JELENTKEZÉSI FELÜLETRE