Gundel Iskola Gundel Károly
Szakképző Iskola
Menü bezárása
Központi telefon:
Cím:
1097 Budapest, Ecseri út 7.
Ügyintézés
Várjuk személyesen vagy, ha teheti, intézze e-mailben az ügyeit! : H-K: 8.00 - 16.30 Sz-Cs: 8.00 - 16.00 P: 8.00 - 12.00

Tájékoztató a szakmákról, képzésekről

2024. március 22.
Tájékoztató a szakmákról, képzésekről
Mit kell tudni a Gundel által kínált szakmákról?

 

 

Tájékoztató a szakmákról, képzésekről érettségi után továbbtanulóknak

(A hatályos jogszabályok alapján! Ha változik a jogszabály, változnak a képzés jellemzői is!)

 

 

 

Szakmai képzéseink felvételi követelményei, jellemzői

 

 

Belépési feltétel:

  • Érettségi végzettség
  • Egészségügyi- és pályaalkalmasság.

 

Tanított nyelv:

  • az angol VAGY
  • a német nyelv.
  • Csak a középiskolában tanult nyelv folytatható!!

 

Képzés szerkezete:

  • A képzés egységes ágazati alapozó képzéssel kezdődik.
  • Elméleti és gyakorlati oktatás órarend szerint.
  • A külső munkahelyi gyakorlatra a szakképzési munkaszerződés keretében kerül sor.
  • A cukrász-, szakács-, vendégtéri szaktechnikusi képzés óraszáma, követelményei magasabbak, mint a cukrász, szakács, pincér- vendégtéri szakember képzésnél.

 

  

 

A szakmák jellemzői

 

4 1013 23 01 Cukrász

5 1013 23 02 Cukrász szaktechnikus

 

Jellemző tevékenység:

Cukrászatban, cukrász műhelyben teasüteményeket, uzsonnasüteményeket, süteményeket, tortákat, bonbonokat, tányérdesszerteket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, pl. gyümölcsöket tartósít, cukorkészítményeket, bevonó anyagokat, töltelékeket, tésztákat állít elő.

A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

  • a sütemények megszállottja,
  • bírja a fizikai terhelést,
  • ügyes kezű,
  • kitartó,
  • kreatív,
  • jó stílusérzékkel rendelkezik
  • jó szervező.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • cukrászdákban,
  • éttermekben,
  • szállodákban.

 

  

4 1013 23 05 Szakács

5 1013 23 06 Szakács szaktechnikus 

 

 Jellemző tevékenység:

Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. A szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása.

A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

  • a gasztronómia megszállottja,
  • bírja a fizikai megterhelést,
  • kitartó,
  • kreatív,
  • jó ízérzékkel bír.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • éttermekben,
  • szállodákban,
  • üzemi konyhákon,
  • hajókon.

 

 

4 1013 23 04 Pincér – vendégtéri szakember

5 1012 23 08 Vendégtéri szaktechnikus

 

Jellemző tevékenység:

A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, felveszi a rendelést. Az ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja.

A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.

  

Kinek való a szakma?

Aki:

  • szeret gondoskodni az emberekről,
  • udvarias,
  • jó memóriával rendelkezik,
  • tud koncentrálni,
  • tud egyensúlyozni a nehéz tálcákkal is,
  • szeret és tud kommunikálni,
  • folyékonyan beszél idegen nyelveket.

 

 Hol lehet elhelyezkedni?

  • éttermekben,
  • szállodákban,
  • hajókon,
  • rendezvényeken.

 

 

 

5 1015 23 07 Turisztikai technikus

  

Speciális feltétel, elvárás:

  • Szükség szerint – hétvégén is – külső programokon, rendezvényeken való részvétel.
  • A vizsgára bocsátás feltétele a B2 komplex nyelvvizsgával való rendelkezés!

 

 

Idegenvezető szakmairány

 Jellemző tevékenység:

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat és a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról, magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

  • szeret emberekkel foglalkozni,
  • imád kommunikálni,
  • nyelveket beszél,
  • segítőkész,
  • empatikus,
  • feltalálja magát a váratlan helyzetekben,
  • jó stressztűrő.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • turisztikai cégeknél,
  • múzeumokban,
  • látogató központokban,
  • utazási irodákban.

 

 

Turisztikai szervező szakmairány

 Jellemző tevékenység:

A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

  • szeret tervezni és szervezni,
  • jól kommunikál idegen nyelven is,
  • segítőkész és empatikus,
  • türelmes,
  • kreatív,
  • jó stressztűrő.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • utazási irodákban,
  • szálloda láncokban,
  • reptereken.

 

 

 

 

 

Szakmai végzettség birtokában, felnőttképzési jogviszonyban, érettségire felkészítés

 

A képzés elsősorban a 3 éves képzésben frissen szakmai végzettséget szerzetteket készíti fel a szakmai érettségi vizsgára.

A képzés a kötelező érettségi vizsgatárgyakra koncentrál: magyar nyelv és irodalom; matematika; történelem; idegen nyelv.

Ezt egészíti ki az informatika a természettudomány.

 

 

  

 

 

 

További információk

 

 

a szakmákról,

 

a KKK-ban megfogalmazott képzési - és vizsgakövetelményekről,

 

(Az oldal alján található meg a turizmus-vendéglátás ágazat!)

 

 

a szakképzésről az IKK oldalán

 

 

érhetőek el.

 

 

 

 

Itt lehet továbblépni a 2024-2025-ös tanév JELENTKEZÉSI FELÜLETRE