Gundel Iskola Gundel Károly
Szakképző Iskola
Menü bezárása
Központi telefon:
Cím:
1097 Budapest, Ecseri út 7.
Ügyintézés
Várjuk személyesen vagy, ha teheti, intézze e-mailben az ügyeit! : H-K: 8.00 - 16.30 Sz-Cs: 8.00 - 16.00 P: 8.00 - 12.00

Ágazati alapvizsga - kisokos

Ágazati alapvizsga - kisokos
Az ágazati alapvizsga a megújuló szakképzés egyik fontos eleme. De mit is jelent ez?

 

 

A megújuló szakképzés keretében a 2020-2021-es tanévtől mindenkinek, aki a technikumba vagy a szakképző iskolába jelentkezett, ágazati alapozó képzésben kell részt vennie, amely az ágazati alapvizsgával zárul.

 

A turizmus - vendéglátás ágazat ágazati alapozó képzése 4 területet érint, teljes idejű képzéseknél területenként 108-108 órában:

  • A cukrászati termelés alapjai
  • Az ételkészítés alapjai
  • A vendégtéri értékesítés alapjai
  • A turisztikai és szálláshelyi tevékenység alapjai

 

A rövidített képzéseknél (felnőttképzési jogviszony) a képzés rövidítésének megfelelő arányban csökken a 108 óra.

Az ágazati alapozó képzés időtartama a képzési formától függ, lehet 0,5 vagy 1 vagy 2 tanév.

 

 

A választott szakma tanulása csak a sikeres ágazati alapvizsga birtokában kezdhető meg.

A sikertelen vizsga évfolyamismétléssel jár.

 

A sikeres ágazati alapvizsga és az alapozó képzés tapasztalainak birtokában a vizsgázók megerősíthetik vagy megváltoztathatják a korábban hozott szakmaválasztási döntésüket.

Az ágazati alapvizsga az adott ágazatba tartozó valamennyi szakma tekintetében azonos szakmai tartalommal bír, hiszen az adott ágazatban történő munkavégzéshez szükséges szakmai alaptudást és kompetenciát országosan egységes eljárás keretében méri.

 

Eredménye a későbbi szakmai vizsgába 20 %-os súllyal kerül beszámításra.

 

Az ágazati alapvizsga feltételeit és tételeit KKK-k (Képzési és Kimeneti Követelmények) tartalmazzák.

Letölthető az  IKK oldaláról.  

 

Az ágazati alapvizsga a turizmus – vendéglátás ágazatban gyakorlati vizsga, melyet a Kamara által megbízott elnök és további 2 vizsgabizottsági tag értékel.

A vizsga teljes időtartama 250 perc.

 

A tételek:

 

A)  vizsgarész: Konyhatechnológiai tevékenység:

Meghatározott műveletek, munkafeladatok önálló elvégzése, a munkaterület birtokbavétele, ellenőrzése.

Egy megadott étel elkészítéséhez szükséges alapanyagok előkészítése, az étel konyhatechnológiai úton történő elkészítése, esztétikus tálalása, az étel jellegének megfelelően történő díszítése 3 normál adagban. A munkaterület, munkavégzés utáni alapos tisztítása, beleértve a vizsga során használt eszközöket, berendezéseket is. A vizsgázó a vizsgatevékenység alatt folyamatosan figyel a vele párhuzamosan dolgozó tanulótársaira, a többi vizsgázóra. A tűz-, munka- és balesetvédelmi előírásokat szigorúan betartja.

 

A vizsgázó az alábbi ételek közül egy ételt készít el:

  • Zöldséges rizottó
  • Hal tempura (magyar fehérhúsú halból), friss kevertsalátával, citrusos vinagrette öntettel
  • Natúr csirkemell filé, tejszínes gombamártással, párolt rizzsel
  • Parajkrém leves, buggyantott tojással

 

Időtartam: 90 perc

 

 

 

B)   vizsgarész: Cukrászati termékkészítés

A vizsgázó megadott cukrászati termékek közül egyet készít el a tanult technológia és a rendelkezésre álló receptúra szerint.

 

Cukrászati termékek:

  • 10 szelet piskóta rolád barackízzel töltve,
  • 10 db linzerkarika barackízzel töltve
  • 500 gramm fánkocska ízesített tejszínhabbal töltve forrázott tésztából
  • 500 gramm barackízzel töltött Néró teasütemény

 

Időtartam: 90 perc

 

 

 

C)   vizsgarész: Értékesítési tevékenység:

A vizsgázó előkészíti az éttermet, majd megterít 2 főre, fogadja a vendégeket, készít a részükre 2 adag alkoholmentes kevert italt; majd 2 adag főételt és 2 adag desszertet felszolgál a vendégeknek.

A vizsgázó 1 alkoholmentes kevert italt készít el 3 adagban (2 adagot a vendégek, 1 adagot a vizsgabizottság részére kóstolás céljából) a tanult receptúra szerint:

 

Elkészíthető alkoholmentes kevert italok:

  • Lucky Driver
  • Shirley Temple
  • Alkoholmentes Mojito
  • Alkoholmentes Pińa Colada

 

A felsorolt alkoholmentes kevert italok receptúrái megtalálhatók az érvényben lévő IBA listán.

 

Időtartam: 60 perc

 

 

 

D)  vizsgarész: Portfólió készítése

A vizsgázó az iskola székhelye szerinti régióban megtalálható, a tanuló által választott egy turisztikai attrakciót és egy szálláshelyet és annak szolgáltatásait bemutatja.

A bemutatót elektronikus formában, szövegszerkesztő program használatával készíti el, a vizsgát szervező szakképző intézmény által megadott határidőre és e-mail címre beadja.

Az elkészített dokumentum formai követelményei:

  • terjedelme a fedőlapon (téma megnevezése, készítő megnevezése, dátum) kívül 2-5 A4-es oldal
  • betűtípus:Times New Roman/Arial, betűméret: 12,
  • szövegtörzs sorkizárt,
  • tartalma tagolt, kiemeléseket tartalmaz.

A képek és a forrásmegjelölés mellékletben szerepeltethetőek a minimum terjedelmen felül.

 

A vizsga keretében szóban és PPT formátumban prezentálja.

 

Időtartam: 10 perc

 

 

 

 

A vizsgatevékenység értékelése a KKK-ban meghatározott szempontok szerint történik.

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 61 %-át elérte.