A vendéglátás iránt kicsit is érdeklődőknek igazi ünnepe volt a Bocuse d'Or 2023. január 22-23-án Lyonban megrendezett döntője.
A magyar csapat csodálatos eredményt ér el, az eddigi versenyek legjobb eredményeként, a dobogó 3. helyét foglalták el Dánia és Norvégia csapata után.
A fogásokat idén is
Dalnoki Bence,
a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous séfje és
Nyikos Patrik commis készítették el,
a két Michelin-csillagos Stand tulajdonos-séfje, Széll Tamás irányításával.
A csapat vezetője Szulló Szabina,
szintén a Stand tulajdonos-séfje,
elnöke Hamvas Zoltán,
a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
A magyar csapat az europai 2. helyezéssel vágott neki a versenynek, ahol a világ 24 legjobb csapatával kellett megküzdeniük.
A zsüri is világklasszisokat vonultatott fel, akik több Michellin csillaggal rendelkeznek.
Így a zsüri tagja volt Alexandre Couillon**, Enrico Crippa***, Alexandre Mazzia*** és Stéphanie Le Quellec**.
A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn volt, a San Franciscó-i három Michelin csillagos Atelier Crenn séfje.
A versenyen a szokásos módon két ételt kellett elkkészíteni.
- A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló volt.
- A tányértéma - szokatlan módon - egy három fogásos gyermekmenű volt, kötelező alapanyaga a sütőtök és a tojás.
„Tányértéma - Etesd a gyerekeket:
Ha evésről van szó, a gyerekek trükkösek tudnak lenni, ezért még náluk is trükkösebbek akartunk lenni. Sok gyerek gyerekkorában a zöldségevés neuralgikus pont, néha még büntetés is. Az előételben szerettük volna megmutatni a zöldségek szépségét, sokszínűségét és persze finomságát.
Mi azzal a szülői véleménnyel sem értünk egyet, hogy az étellel nem szabad játszani. Ha megfelelően játszunk az étellel, akkor általa megismerjük az összetevőket, az állagokat, az ízeket, a fűszereket, a főzési módokat.
A főételben játékosan szerettük volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a konyha a legizgalmasabb játszótér, és az étel a legmenőbb eszköz lehet a különleges alkalmak és ünnepek megünnepléséhez. A mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Mi lenne, ha a mi almánk varázslat lenne?” nyilatkozta Dalnoki Bence a Dining Guide-nak.
A magyar Bocuose Akadémia fontosnak tartja az utánpótlás nevelést, ezért a felkészülésben sok fiatal pályakezdő, sőt tanuló is részt vett.
Számunkra külön öröm, hogy iskolánk tanulója Brassói Gergő (KSZ/12. O osztály) is résztvett a felkészülésben, sőt a döntőn is segítette a csapat munkáját.