Gundel Iskola Gundel Károly
Szakképző Iskola
Menü bezárása
Központi telefon:
Cím:
1097 Budapest, Ecseri út 7.
Ügyintézés
Várjuk személyesen vagy, ha teheti, intézze e-mailben az ügyeit! : H-K: 8.00 - 16.30 Sz-Cs: 8.00 - 16.00 P: 8.00 - 12.00

Czubor Jánosra emlékezünk

Czubor Jánosra emlékezünk
Czubor János 21 éven át volt az iskola igazgatója, emléke ma is élénken él a Gundelben.

 

 

 

Czubor János 1945. márciusában született és az elemi iskola után a Vendéglátóipari Technikum tanulója lett. Az az iskola volt mostani iskolánk elődje.

Tanulmányait 1963-ban fejezte be és szerzett érettségit. Folytatta a tanulást a Felsőfokú Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskolában, ami a mai Budapesti Gazdasági Egyetem elődje volt.

Szakmai munkásságát a Nemzeti Szálloda és Étterem Vállalatnál kezdte, felszolgálóként. 1968-ban visszatért régi iskolájába, mint szakoktató.

Hihetetlen lelkesedéssel és elhivatottsággal végezte munkáját. Pedagógiai vénája nagyon hamar megmutatkozott. Szívvel-lélekkel foglalkozott tanítványaival.

Az iskola 1974-ben költözhetett a IX. kerületbe, a jelenlegi épületbe. Czubor János akkor már gyakorlati oktatásvezetőként szolgálta iskoláját. Rá jellemző módon mindig ott volt, ahol szükség volt rá. Az új feladatok, új kihívást jelentettek számára.

Nagyon jó hasznát vette remek memóriájának, hiszen a jócskán megnövekedett tanulói létszám ellenére, szinte minden diák nevét tudta.

1977-től már szakmai igazgatóhelyettesi feladatokat látott el. 1978-ban kapta meg a Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt.

Az „Ecseri”, ahogy akkoriban becézték az iskolát, igazi szakmai és pedagógiai műhelyként működött. Nagyon nagy szó volt bekerülni az iskolába. Mindennek a motorját úgy hívták: Czubor János.

1987-től már igazgatóként rótta köreit az iskola épületében. Senki nem tudott nála korábban érkezni és sokszor nála később távozni az iskolából. Mindig mindenről tudott, hiszen állandóan beszélgetett a tanulókkal, a kollégákkal és hol itt, hol ott bukkant fel. Különösen megérezte, ha valaki turpisság készült.

10-20-30 év után is emlékezett a tanulókra, ki melyik osztályba járt, ki volt az osztályfőnöke, mit követett el, amiért az igazgatói irodában kellett megjelennie.

Ő indította útjára a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyt 42 évvel ezelőtt, és kezdte kiépíteni a nemzetközi kapcsolatokat, ő látott fantáziát a kéttannyelvű turisztikai, akkor még, idegenforgalmi képzésben, és az ő nevéhez fűződik, hogy az iskola felvehette a Gundel nevet.

Czubor János jelenti a tudatosságot, az egyenességet, a szakmaiságot, az elkötelezettséget, a szerénységet és az őszinteséget. Ő jelentette, jelenti most és a jövőben is mindazt, amit erről az iskoláról gondolunk és tudunk.

Mindig tanított minket. Tanított arra, hogyan kell eredményesen és becsületesen dolgozni, hogyan kell egymáshoz viszonyulni, hogyan kell tisztességesen élni.

Egész szakmai pályafutása a Gundel iskolához, illetve annak jogelődjeihez kötődik. Itt volt diák, pályakezdő és szaktanár, majd lett osztályfőnök, igazgatóhelyettes, és végül 21 éven át az iskola nagyra becsült igazgatója.

Nyugdíjba vonulásának évében, 2008-ban kapta meg

- a Pedagógus Szolgálati emlékérmet

- a Pro Scholis Urbis díjjal ismerte el a Fővárosi Önkormányzat az egész életét átívelő eredményes pályáját a szakképzésben

- a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársaság Arany Érdeméremmel ismerte el kiemelkedő jelentőségét a vendéglátóipari szakképzésben és a gasztronómia hazai fejlődésében

 

 Budapest Főváros Önkormányzata 2009-ben a címzetes igazgató címet adományozta Czubor János Igazgató úrnak.

 

Ifjabb Ugray György, szobrászművész alkotása emlékeztet mindannyiunkat Czubor János jellegzetes alakjára, mindenre odafigyelő tekintetére, szigorú fellépésére. Tudjuk, hogy itt van velünk, bár 2016. augusztus 2-án hirtelen távozott az élők sorából. Most is figyel ránk és néha haragosan összevonja szemöldökét.

 

2016-ban Czubor János, iskolánk címzetes igazgatója posztumusz kapta meg a Gundel Károly díjat.

A Gundel Károly-díjat a Magyar Vendéglátok Ipartestülete, a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben, az ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásban, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.