Gundel Iskola Gundel Károly
Szakképző Iskola
Menü bezárása
Központi telefon:
Cím:
1097 Budapest, Ecseri út 7.
Ügyintézés
Várjuk személyesen vagy, ha teheti, intézze e-mailben az ügyeit! : H-K: 8.00 - 16.30 Sz-Cs: 8.00 - 16.00 P: 8.00 - 12.00

Szakmai továbbtanulási lehetőségek a 2022-2023-as tanévben

Szakmai továbbtanulási lehetőségek a 2022-2023-as tanévben
Információk a 2022. szeptemberében induló képzésekről. A választható szakmák, képzések rövid leírása.

 

 

Tisztelt Érdeklődő!

 

Ezzel az információs anyaggal szeretnénk segíteni az érettségire készülőket vagy már érettségizetteket a szakmai továbbtanulással kapcsolatos döntésben.

Kérjük, figyelmesen olvassák el a tájékoztatót, majd döntésük után töltsék ki a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum jelentkezési lapját.

 

 

 

Az első döntés: milyen legyen a jogviszony?

 

Mit jelent a tanulói jogviszony és a felnőttképzési jogviszony?

 

Tanulói jogviszony:

  •   a résztvevő fő tevékenysége az iskolai feladatok ellátása,
  •  a tanítási órák illetve gyakorlatok a hét 5 napján kerülnek megszervezésre,
  •  az órarendi órák jellemzően 7:45-től 14:30-ig vannak,
  •  az évközi munkahelyi gyakorlatokra a képzési szakasztól függően vagy tömbösítve, vagy kéthetenként kerül sor,
  •   a tanuló jogosult a szakképzési ösztöndíjra és a diákigazolványra, a duális partnernél a szakképzési munkaszerződés szerinti juttatásokra.

 

Felnőttképzési jogviszony:

  • a résztvevő munka- és egyéb kötelezettségei mellett vesz részt a szakképzésben,
  • a tanítási órák, iskolai gyakorlatok a képzéstől függően heti 1-2 délután kerülnek megszervezésre,
  • a jelenléti órák jellemzően 15:20 és 21:00 óra között vannak,
  • nagy arányban vannak jelen az e-learning anyagok és lehetőség van kontakt digitális órákra is,
  • a képzés során kiemelten fontos az önálló tanulás.

 

 

Miért a tanulói jogviszony és miért a Gundel?

  • mert két szakma megszerzése ingyenes,
  • mert van diákigazolvány és szakképzési ösztöndíj,
  • mert mozgalmas az iskolai élet,
  • mert számos lehetőség van a szakmai fejlődésre - a SzakmaSztár Verseny győztesei között mindig van Gundeles,
  • mert sok iskolán kívüli szakmai tapasztalat szerezhető a különböző programokon,
  • mert az Erasmus program keretében több hetes külföldi szakmai gyakorlatra lehet menni,
  • mert jó .....

 

 

Miért a felnőttképzési jogviszony és miért a Gundel?

  • mert az első- és a második szakma tanulását az állam támogatja,
  • mert a főállású munka mellett is elvégezhető,
  • mert rugalmas, tudja kezelni a munkahelyi- és egyéb időproblémákat,
  • mert van iskolai gyakorlat,
  • mert jó szakemberektől lehet tanulni,
  • mert iskolai szünetek egybeesnek az iskoláskorú gyerekek szüneteivel.

 

 A második döntés: mi legyen a választott szakma?

 

Szakmai kínálatunk a 2022-2023-as tanévre

 

Érettségi végzettséggel, tanulói jogviszonyban,

2 éves képzés:

 

  • Cukrász  4 1013 23 01
  • Szakács  4 1013 23 01
  • Pincér - vendégtéri szakember  4 1013 23 04
  • Turisztikai technikus – idegenvezető szakmairánnyal  5 1015 23 07 
  • Turisztikai technikus – turisztikai szervező szakmairánnyal 5 1015 23 07 

 

 

Érettségi végzettséggel, felnőttképzési jogviszonyban,

1 éves* képzés:

 

  • Cukrász 4 1013 23 01  / Cukrász szaktechnikus  5 10123 23 02
  • Szakács  4 1013 23 05  / Szakács szaktechnikus   5 10123 23 06 
  • Pincér - vendégtéri szakember 4 1013 23 04  /  Vendégtéri szaktechnikus 5 10123 23 08 
  •  Turisztikai technikus – idegenvezető szakmairánnyal  5 1015 23 07
  • Turisztikai technikus – turisztikai szervező szakmairánnyal  5 1015 23 07

 *A képzés rugalmas, meglévő szakmai tapasztalat beszámításával rövidíthető.

 

 

 

Vendéglátó szakmai végzettség birtokában, felnőttképzési jogviszonyban, 2 éves képzés: ÉRETTSÉGIRE felkészítő képzés

 

 

  

Általános tájékoztató a szakmákról

(A hatályos jogszabályok alapján! Ha változik a jogszabály, változnak a képzés jellemzői is!)

 

 

A szakmai képzésekre általában érvényes feltételek

 

Felvételi követelmények, jellemzők:

 

Belépési feltétel:

§  Érettségi végzettség

§  Egészségügyi- és pályaalkalmasság.

 

Tanított nyelv: az angol VAGY a német nyelv. Csak a középiskolában tanult nyelv folytatható!!

 

Képzés szerkezete:

§  A képzés egységes ágazati alapozó képzéssel kezdődik.

§  Elméleti és gyakorlati oktatás órarend szerint.

§  A külső munkahelyi gyakorlatra a szakképzési munkaszerződés keretében kerül sor.

§  Meglévő szakmai tapasztalat beszámításra kerül.

§  A szaktechnikusi végzettség a vendéglátó szakmáknál, magasabb óraszám teljesítése után érhető el. A magasabb óraszám együtt jár a képzési napok számának növekedésével!

 

  

4 1013 23 01 Cukrász

5 1013 23 02 Cukrász szaktechnikus

 

Jellemző tevékenység:

Cukrászatban, cukrász műhelyben teasüteményeket, uzsonnasüteményeket, süteményeket, tortákat, bonbonokat, tányérdesszerteket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, pl. gyümölcsöket tartósít, cukorkészítményeket, bevonó anyagokat, töltelékeket, tésztákat állít elő.

A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

§  a sütemények megszállottja,

§  bírja a fizikai terhelést,

§  ügyes kezű,

§  kitartó,

§  kreatív,

§  jó stílusérzékkel rendelkezik

§  jó szervező.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

§  cukrászdákban,

§  éttermekben,

§  szállodákban.

 

  

4 1013 23 05 Szakács

5 1013 23 06 Szakács szaktechnikus

 

 Jellemző tevékenység:

Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. A szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása.

A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

§  a gasztronómia megszállottja,

§  bírja a fizikai megterhelést,

§  kitartó,

§  kreatív,

§  jó ízérzékkel bír.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

§  éttermekben,

§  szállodákban,

§  üzemi konyhákon,

§  hajókon.

 

  

4 1013 23 04 Pincér – vendégtéri szakember

5 1012 23 08 Vendégtéri szaktechnikus

 

Jellemző tevékenység:

A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, felveszi a rendelést. Az ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja.

A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.

  

Kinek való a szakma?

Aki:

§  szeret gondoskodni az emberekről,

§  udvarias,

§  jó memóriával rendelkezik,

§  tud koncentrálni,

§  tud egyensúlyozni a nehéz tálcákkal is,

§  szeret és tud kommunikálni,

§  folyékonyan beszél idegen nyelveket.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

§  éttermekben,

§  szállodákban,

§  hajókon,

§  rendezvényeken.

 

 

 

5 1015 23 07 Turisztikai technikus

  

Speciális feltétel, elvárás:

§  Szükség szerint – hétvégén is – külső programokon, rendezvényeken való részvétel.

§  A vizsgára bocsátás feltétele a B2 komplex nyelvvizsgával való rendelkezés!

  

Idegenvezető szakmairány

 Jellemző tevékenység:

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat és a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról, magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

§  szeret emberekkel foglalkozni,

§  imád kommunikálni,

§  nyelveket beszél,

§  segítőkész,

§  empatikus,

§  feltalálja magát a váratlan helyzetekben,

§  jó stressztűrő.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

§  turisztikai cégeknél,

§  múzeumokban,

§  látogató központokban,

§  utazási irodákban.

 

 

Turisztikai szervező szakmairány

 Jellemző tevékenység:

A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.

 

Kinek való a szakma?

Aki:

§  szeret tervezni és szervezni,

§  jól kommunikál idegen nyelven is,

§  segítőkész és empatikus,

§  türelmes,

§  kreatív,

§  jó stressztűrő.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

§  utazási irodákban,

§  szálloda láncokban,

§  reptereken.

 

 

Szakmai végzettség birtokában, felnőttképzési jogviszonyban, érettségire felkészítés

 Felvételi követelmények, jellemzők:

§  Belépési feltétel: szakmai végzettség – elsősorban komplex szakmai vizsgán szerzett OKJ szerinti vendéglátóipari végzettség

§  Tanított nyelv: az angol VAGY a német. Csak a szakmai képzésben tanult nyelv folytatható!

§  A képzés a kötelező közismereti érettségi tárgyakra koncentrál.

 

 

 

  

 

 

További információk a szakmákról, a vizsgakövetelményekről az  IKK oldalán érhetők el.

 

 

 

 

TOVÁBB A JELENTKEZÉSI OLDALRA