
Tisztelt Érdeklődő!
Ezzel az információs anyaggal szeretnénk segíteni az érettségire készülőket vagy már érettségizetteket a szakmai továbbtanulással kapcsolatos döntésben.
Kérjük, figyelmesen olvassák el a tájékoztatót, majd döntésük után töltsék ki a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum jelentkezési lapját.
Az első döntés: milyen legyen a jogviszony?
Mit jelent a tanulói jogviszony és a felnőttképzési jogviszony?
Tanulói jogviszony:
- a résztvevő fő tevékenysége az iskolai feladatok ellátása,
- a tanítási órák illetve gyakorlatok a hét 5 napján kerülnek megszervezésre,
- az órarendi órák jellemzően 7:45-től 14:30-ig vannak,
- az évközi munkahelyi gyakorlatokra a képzési szakasztól függően vagy tömbösítve, vagy kéthetenként kerül sor,
- a tanuló jogosult a szakképzési ösztöndíjra és a diákigazolványra, a duális partnernél a szakképzési munkaszerződés szerinti juttatásokra.
Felnőttképzési jogviszony:
- a résztvevő munka- és egyéb kötelezettségei mellett vesz részt a szakképzésben,
- a tanítási órák, iskolai gyakorlatok a képzéstől függően heti 1-2 délután kerülnek megszervezésre,
- a jelenléti órák jellemzően 15:20 és 21:00 óra között vannak,
- nagy arányban vannak jelen az e-learning anyagok és lehetőség van kontakt digitális órákra is,
- a képzés során kiemelten fontos az önálló tanulás.
Miért a tanulói jogviszony és miért a Gundel?
- mert két szakma megszerzése ingyenes,
- mert van diákigazolvány és szakképzési ösztöndíj,
- mert mozgalmas az iskolai élet,
- mert számos lehetőség van a szakmai fejlődésre - a SzakmaSztár Verseny győztesei között mindig van Gundeles,
- mert sok iskolán kívüli szakmai tapasztalat szerezhető a különböző programokon,
- mert az Erasmus program keretében több hetes külföldi szakmai gyakorlatra lehet menni,
- mert jó .....
Miért a felnőttképzési jogviszony és miért a Gundel?
- mert az első- és a második szakma tanulását az állam támogatja,
- mert a főállású munka mellett is elvégezhető,
- mert rugalmas, tudja kezelni a munkahelyi- és egyéb időproblémákat,
- mert van iskolai gyakorlat,
- mert jó szakemberektől lehet tanulni,
- mert iskolai szünetek egybeesnek az iskoláskorú gyerekek szüneteivel.
A második döntés: mi legyen a választott szakma?
Szakmai kínálatunk a 2022-2023-as tanévre
Érettségi végzettséggel, tanulói jogviszonyban,
2 éves képzés:
- Cukrász 4 1013 23 01
- Szakács 4 1013 23 01
- Pincér - vendégtéri szakember 4 1013 23 04
- Turisztikai technikus – idegenvezető szakmairánnyal 5 1015 23 07
- Turisztikai technikus – turisztikai szervező szakmairánnyal 5 1015 23 07
Érettségi végzettséggel, felnőttképzési jogviszonyban,
1 éves* képzés:
- Cukrász 4 1013 23 01 / Cukrász szaktechnikus 5 10123 23 02
- Szakács 4 1013 23 05 / Szakács szaktechnikus 5 10123 23 06
- Pincér - vendégtéri szakember 4 1013 23 04 / Vendégtéri szaktechnikus 5 10123 23 08
- Turisztikai technikus – idegenvezető szakmairánnyal 5 1015 23 07
- Turisztikai technikus – turisztikai szervező szakmairánnyal 5 1015 23 07
*A képzés rugalmas, meglévő szakmai tapasztalat beszámításával rövidíthető.
Vendéglátó szakmai végzettség birtokában, felnőttképzési jogviszonyban, 2 éves képzés: ÉRETTSÉGIRE felkészítő képzés
Általános tájékoztató a szakmákról
(A hatályos jogszabályok alapján! Ha változik a jogszabály, változnak a képzés jellemzői is!)
A szakmai képzésekre általában érvényes feltételek
Felvételi követelmények, jellemzők:
Belépési feltétel:
§ Érettségi végzettség
§ Egészségügyi- és pályaalkalmasság.
Tanított nyelv: az angol VAGY a német nyelv. Csak a középiskolában tanult nyelv folytatható!!
Képzés szerkezete:
§ A képzés egységes ágazati alapozó képzéssel kezdődik.
§ Elméleti és gyakorlati oktatás órarend szerint.
§ A külső munkahelyi gyakorlatra a szakképzési munkaszerződés keretében kerül sor.
§ Meglévő szakmai tapasztalat beszámításra kerül.
§ A szaktechnikusi végzettség a vendéglátó szakmáknál, magasabb óraszám teljesítése után érhető el. A magasabb óraszám együtt jár a képzési napok számának növekedésével!
4 1013 23 01 Cukrász
5 1013 23 02 Cukrász szaktechnikus
Jellemző tevékenység:
Cukrászatban, cukrász műhelyben teasüteményeket, uzsonnasüteményeket, süteményeket, tortákat, bonbonokat, tányérdesszerteket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, pl. gyümölcsöket tartósít, cukorkészítményeket, bevonó anyagokat, töltelékeket, tésztákat állít elő.
A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.
Kinek való a szakma?
Aki:
§ a sütemények megszállottja,
§ bírja a fizikai terhelést,
§ ügyes kezű,
§ kitartó,
§ kreatív,
§ jó stílusérzékkel rendelkezik
§ jó szervező.
Hol lehet elhelyezkedni?
§ cukrászdákban,
§ éttermekben,
§ szállodákban.
4 1013 23 05 Szakács
5 1013 23 06 Szakács szaktechnikus
Jellemző tevékenység:
Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. A szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása.
A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.
Kinek való a szakma?
Aki:
§ a gasztronómia megszállottja,
§ bírja a fizikai megterhelést,
§ kitartó,
§ kreatív,
§ jó ízérzékkel bír.
Hol lehet elhelyezkedni?
§ éttermekben,
§ szállodákban,
§ üzemi konyhákon,
§ hajókon.
4 1013 23 04 Pincér – vendégtéri szakember
5 1012 23 08 Vendégtéri szaktechnikus
Jellemző tevékenység:
A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, felveszi a rendelést. Az ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja.
A szaktechnikus a vállalkozásban irányító, szervező, ellenőrző feladatokat is ellát.
Kinek való a szakma?
Aki:
§ szeret gondoskodni az emberekről,
§ udvarias,
§ jó memóriával rendelkezik,
§ tud koncentrálni,
§ tud egyensúlyozni a nehéz tálcákkal is,
§ szeret és tud kommunikálni,
§ folyékonyan beszél idegen nyelveket.
Hol lehet elhelyezkedni?
§ éttermekben,
§ szállodákban,
§ hajókon,
§ rendezvényeken.
5 1015 23 07 Turisztikai technikus
Speciális feltétel, elvárás:
§ Szükség szerint – hétvégén is – külső programokon, rendezvényeken való részvétel.
§ A vizsgára bocsátás feltétele a B2 komplex nyelvvizsgával való rendelkezés!
Idegenvezető szakmairány
Jellemző tevékenység:
Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat és a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról, magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.
Kinek való a szakma?
Aki:
§ szeret emberekkel foglalkozni,
§ imád kommunikálni,
§ nyelveket beszél,
§ segítőkész,
§ empatikus,
§ feltalálja magát a váratlan helyzetekben,
§ jó stressztűrő.
Hol lehet elhelyezkedni?
§ turisztikai cégeknél,
§ múzeumokban,
§ látogató központokban,
§ utazási irodákban.
Turisztikai szervező szakmairány
Jellemző tevékenység:
A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.
Kinek való a szakma?
Aki:
§ szeret tervezni és szervezni,
§ jól kommunikál idegen nyelven is,
§ segítőkész és empatikus,
§ türelmes,
§ kreatív,
§ jó stressztűrő.
Hol lehet elhelyezkedni?
§ utazási irodákban,
§ szálloda láncokban,
§ reptereken.
Szakmai végzettség birtokában, felnőttképzési jogviszonyban, érettségire felkészítés
Felvételi követelmények, jellemzők:
§ Belépési feltétel: szakmai végzettség – elsősorban komplex szakmai vizsgán szerzett OKJ szerinti vendéglátóipari végzettség
§ Tanított nyelv: az angol VAGY a német. Csak a szakmai képzésben tanult nyelv folytatható!
§ A képzés a kötelező közismereti érettségi tárgyakra koncentrál.
További információk a szakmákról, a vizsgakövetelményekről az IKK oldalán érhetők el.