Továbbtanulási lehetőségek az esti tagozaton

Továbbtanulási lehetőségek az esti tagozaton

Szakmai továbbtanulási lehetőségek iskolánkban az esti tagozaton a 2019-2020-as tanévben
A választható szakmák leírása.

 

 

 

 

 

Tisztelt Érdeklődő!

 

 

Ezzel az információs anyaggal szeretnénk segíteni a továbbtanulással kapcsolatos döntésben.

Kérjük, figyelmesen olvassa el a tájékoztatót, majd döntés után töltse ki a BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolájának jelentkezési lapját.

 

Az esti tagozaton – felnőttoktatás, esti munkarend - az alábbi szakmákra jelentkezhetnek.

 

idegenvezető                                    (érettségivel)

turisztikai szervező, értékesítő         (érettségivel)

cukrász                 (legalább 10. évfolyammal)

szakács                 (legalább 10. évfolyammal)

pincér                   (legalább 10. évfolyammal)

vendéglátó-üzletvezető                       (szakmai végzettséggel)

 

A szakmai végzettséggel rendelkező tanulók az esti tagozaton - felnőttoktatás esti munkarend - érettségi végzettséget szerezhetnek.

Részletesen lásd:

http://gundeliskola.hu/cikkek/kategoriak/iskolarendszeru_kepzesek

 

 

 

 

Az első- és a második szakma megszerzése az esti tagozaton ingyenes!

 

Felvételi vizsga nincs!

  • De a szabad férőhelyeket a beiratkozás sorrendjében foglalhatják el.
  • Beiratkozni csak az tud, aki megfelel a képzés belépési feltételeinek.

 

 

 

 

Miért az esti tagozat és miért a Gundel?

  • mert az első- és a második szakma megszerzése is ingyenes,
  • mert munka mellett is lehet új végzettséget szerezni,
  • mert van diákigazolvány,
  • mert figyelembe vesszük a tanulók egyéni elfoglaltságait, problémáit,
  • mert alapos tudással távozhatnak a tanulók,
  • mert jó ...

 

 

 

 

Tájékoztató a szakmákról

(A hatályos jogszabályok alapján! Ha változik a jogszabály, változnak a képzés feltételei is!)

 

 

Idegenvezető

Szakképző évfolyamok száma: 2 év

Elmélet-gyakorlat aránya: 40 – 60 %

Felvételi követelmények:

  • érettségi vizsga,
  • egészségügyi és szakmai alkalmasság.

Tanított nyelv: az angol VAGY a német

Képzés szerkezete: órarend szerinti elfoglaltság. Szükség szerint – akár hétvégén is – külső programokon, rendezvényeken való részvétel.

Összefüggő szakmai gyakorlat az első évfolyamot követően.

 

Jellemző tevékenység:

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat és a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról, magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.

 

Vizsgára bocsátás feltételei

  • a tanév követelményeinek teljesítése
  • a gyakorlat teljesítése
  • B2 komplex nyelvvizsga vagy idegenforgalmi-vendéglátóipari szaknyelvi B2 komplex vizsga

 

Kinek való a szakma?

Aki: 

  • szeret emberekkel foglalkozni,
  • imád kommunikálni,
  • nyelveket beszél,
  • segítőkész, 
  • empatikus, 
  • feltalálja magát a váratlan helyzetekben,
  • jó stressztűrő.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • turisztikia cégeknél,
  • múzeumokban, 
  • látogató központokban, 
  • utazási irodákban.

 

 

Turisztikai szervező, értékesítő

Szakképző évfolyamok száma: 2 év

Elmélet-gyakorlat aránya: 40 – 60 %

Felvételi követelmények:

  • érettségi vizsga,
  • egészségügyi és szakmai alkalmasság.

Tanított nyelv: az angol VAGY a német

Képzés szerkezete: napi órarend szerinti elfoglaltság. Szükség szerint – akár hétvégén is – külső programokon, rendezvényeken való részvétel.

Kötelező nyári gyakorlat: az első évet követően

 

 

Jellemző tevékenység:

A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.

 

Vizsgára bocsátás feltételei

  • a tanév követelményeinek teljesítése
  • a gyakorlat teljesítése
  • B2 komplex nyelvvizsga vagy idegenforgalmi-vendéglátóipari középfokú szaknyelvi B2 komplex vizsga
  • a vizsgafeladatban meghatározott témában vizsgaremek (ppt) elkészítése és beadása CD-n

 

Kinek való a szakma?

Aki: 

  • szeret tervezni és szervezni,
  • jól kommunikál idegen nyelven is,
  • segítőkész és empatikus, 
  • türelmes,
  • kreatív,
  • jó stressztűrő.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • utazási irodákban,
  • szálloda láncokban, 
  • reptereken.

 

 

 

Cukrász

Szakképző évfolyamok száma: 2 év

Elmélet-gyakorlat aránya: 30-70 %

Felvételi követelmények:

  • befejezett 10. évfolyam,
  • az angol vagy német nyelv bizonyítvánnyal igazolható tanulása a középiskolában (min. 2 év) vagy a felsőoktatásban
  • egészségügyi és szakmai alkalmasság.

Tanított nyelv: az angol VAGY a német

Képzés szerkezete: az első évben az iskolában elméleti és gyakorlati képzés, a második évben az iskolában elméleti képzés és tanulószerződés keretében a munkahelyen gyakorlati képzés.

 

Jellemző tevékenység:

Cukrászatban, cukrász műhelyben teasüteményeket, uzsonnasüteményeket, süteményeket, tortákat, bonbonokat, tányérdesszerteket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, pl. gyümölcsöket tartósít, cukorkészítményeket, bevonó anyagokat, töltelékeket, tésztákat állít elő.

 

Vizsgára bocsátás feltételei

  • a tanév követelményeinek teljesítése
  • a gyakorlat teljesítése

 

Kinek való a szakma?

Aki: 

  • a sütemények megszállottja,
  • bírja a fizikai terhelést,
  • ügyes kezű,
  • kitartó,
  • kreatív,
  • jó stílusérzékkel rendelkezik.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • cukrászdákban, 
  • éttermekben,
  • szállodákban.

 

Szakács

Szakképző évfolyamok száma: 2 év

Elmélet-gyakorlat aránya: 30-70 %

Felvételi követelmények:

  • befejezett 10. évfolyam, 
  • az angol vagy német nyelv bizonyítvánnyal igazolható tanulása a középiskolában (min. 2 év) vagy a felsőoktatásban
  • egészségügyi és szakmai alkalmasság

Tanított nyelv: az angol VAGY a német

Képzés szerkezete: az első évben az iskolában elméleti és gyakorlati képzés, a második évben az iskolában elméleti képzés és tanulószerződés keretében a munkahelyen gyakorlati képzés.

 

Jellemző tevékenység:

Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. A szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása.

 

Vizsgára bocsátás feltételei

  • a tanév követelményeinek teljesítése
  • a gyakorlat teljesítése

 

Kinek való a szakma?

Aki: 

  • a gasztronómia megszállottja,
  • bírja a fizikai megterhelést,
  • kitartó,
  • kreatív,
  • jó ízérzékkel bír.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • éttermekben,
  • szállodákban, 
  • üzemi konyhákon,
  • hajókon.

 

 

 

Pincér

Szakképző évfolyamok száma: 2 év

Elmélet-gyakorlat aránya: 30-70 %

Felvételi követelmények:

  • befejezett 10. évfolyam, 
  • az angol vagy német nyelv bizonyítvánnyal igazolható tanulása a középiskolában (min. 2 év) vagy a felsőoktatásban
  • egészségügyi és szakmai alkalmasság

Tanított nyelv: az angol VAGY a német

Képzés szerkezete: az első évben az iskolában elméleti és gyakorlati képzés, a második évben az iskolában elméleti képzés és tanulószerződés keretében a munkahelyen gyakorlati képzés.

 

Jellemző tevékenység:

A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, felveszi a rendelést. Az ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja.

 

Vizsgára bocsátás feltételei

  • a tanév követelményeinek teljesítése
  • a gyakorlat teljesítése

 

 

Kinek való a szakma?

Aki: 

  • szeret gondoskodni az emberekről,
  • udvarias, 
  • jó memóriával rendelkezik,
  • tud koncentrálni, 
  • tud egyensúlyozni a nehéz tálcákkal is,
  • folyékonyan beszél idegen nyelveket.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

  • éttermekben,
  • szállodákban, 
  • hajókon,
  • rendezvényeken.

 

 

 

Vendéglátó-üzletvezető

Szakképző évfolyamok száma: 1 év

Elmélet-gyakorlat aránya: 50-50 %

Felvételi követelmények:

  • OKJ szerinti szakképesítés:

                                   34 811 01 Cukrász,

                                   34 811 04 Szakács,

                                   34 811 03 Pincér

  • előírt gyakorlat: szakmai előképzettségben szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább két éves gyakorlat
  • egészségügyi és szakmai alkalmasság

Képzés szerkezete: az iskolai elméleti képzéssel párhuzamosan tanulószerződés keretében a munkahelyen történik a gyakorlati képzés.

 

Jellemző tevékenység:

A vendéglátó üzletvezető önállóan működteti, szervezi a vendéglátó üzlet működési folyamatait. Ellenőrzi és irányítja a beszerzést, termelést, értékesítést és a raktározást. A vendéglátó üzletvezető gondoskodik a belső- és külső kapcsolatokról, biztosítja a gazdasági és dokumentációs szabályokat, kezeli a marketinget. Az üzletvezető feladata az érvényben lévő jogszabályok és előírások betartása, betartatása. Az üzletvezető tárgyi- és humánerőforrás-gazdálkodást folytat, felelősséggel tartozik a rá bízott eszközökért.

 

Vizsgára bocsátás feltételei

  • a tanév követelményeinek teljesítése
  • a gyakorlat teljesítése

 

 

Kinek való a szakma?

Aki:

  • a vendéglátás megszállottja,
  • tájékozott,
  • kitartó,
  • kreatív,
  • vezetői ambíciókkal rendelkezik,
  • jó a stressztűrő képessége.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

 

  • éttermekben, vendéglőben,
  • cukrászdában, kávézóban,
  • kisebb szálláshelyeken,
  • saját vállalkozásban.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek

Események

Iskolai ünnepély

2019. október 22.

Tanári kirándulás

2019. szeptember 21.

Gólyaavató

2019. szeptember 6.

Tanévnyitó

2019. szeptember 2.

Eseménynaptár

szeptember 2019
H K Sze Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30