Diákbeszámolók (blog)

A diákok blogot is írtak a kint töltött idő alatt, melynek összefoglalóját itt olvashatjátok:

Steiner Attila: Elso beszamolom Olaszorszagrol

Az elso hetektol napjainkig. A munkarol, beosztasrol es a szabadidorol, es termeszetesen a Gasztronomiarol.

Az elso hetek nehezsegeit lekuzdve mostmar kezd a helyzet megfelelo lenni, sok ember munkahelye valtozott, koztuk az enyem is. Tobbszor kellett koltoznunk, kulonbozo okokbol kifolyolag, de jelenleg mar ugy tunik, hogy az apartman amit kaptunk, azt fogjuk hasznalni a nyar hatralevo reszeben. A munkatempo eleg kemeny. Sokak kozulunk 14-15 orakat dolgoznak. A mult heten kellett osszeszamolnunk ki mennyit dolgozott, en 300 orat dolgoztam Csaba 280 orat es a tobbiek is ilyen oraszam mellett dolgoznak. Ezek mellett rengeteget tanulunk, mind a szakma, mind a nyelv teren. Volt ket het ameddig egyedul voltam felszolgalo az etteremben, es volt egy harminc fos csoportunk napi haromszori etkezessel ket heten at. Ebben az idoszakban kellett megtanulnom, hogyan tudom a munkamat a legyorsabban es a legprecizebben elvegeznem keves hiba mellett. Ezalatt az egy honap alatt mar sikerult megszokni az olasz mentalitast. Delutan a sziesztaban, ha tudunk lemegyunk a partra es furdunk vagy egyszeruen csak otthon maradunk es kipihenjuk a faradalmakat, majd felkeszulunk az esti muszakra. A varos 90%-at mar sikerult felfedezni es megtalalni a szamukra kedvezo helyeket. Orulok, hogy sikerult kijutom Olaszorszagba, mert itt sok erdekes emberrel talakoztam mar, es olyan baratsagok kotodtek, amelyekre otthon nagyon kicsi esely lett volna, vagy egyaltalan nem is lett volna esely mert az itteni kollegakkal nem tudtunk volna talalkozni. Itt az etteremben, ahol dolgozok a kollegak fiatalok es vidamak, allandoan megy a poenkodas es mindig jo kedv van. Ha tehetjuk elmegyunk bulizni, de ez eleg ritkan van, mert faradtak vagyunk es emellett eleg draga a buli. Az olasz gasztronomia teljesen elter a magyarhoz kepest, ezert kezdetben nagyon furcsanak tunt, hogy allandoan tesztat eszunk, raadasul az olaszok meg kenyeret is esznek hozza. Sokszor eszunk tengeri eteleket, es specialis olasz fogasokat. Szoval az etelekre nem lehet panaszunk. A fagyi meg egyenessen fenomenalis es akkora a valasztek, hogyha egy hetig csak fagyit ennenk akkor sem unnam meg.

 

Németh Csaba: Az elmult kb masfel honap

Az elso honap, a munka, a szorkozas es minden mas

Ciao Tuttti! Most irok eloszor a blogba, mivel idaig nem nagyon volt ra alkalmam. Eloszor is szeretnem megkoszonni mindazoknak, akik segitettek nekem abban, hogy kijussak ebbe a csodalatos orszagba. Nagyon sok mindent tanultam az elmult idoszakban, mind a nyelv es mind a szakma teren. Egyszeruen hihetetlen, hogy egy bonyolultnak tuno etelt milyen konnyeden el lehet kesziteni, es meg hozza milyen finoman. Remelem, ha majd szeptember kornyeken hazamegyek lesz ra alkalmam megmutatni, hogy mit is tanultam. Nem fogom azt mondani, hogy minden nagyon jo es minden olyan, mint egy szep alomban, mert ez sajnos akkor hazugsag lenne. Ez az ut bevezetett minket a nagybetus eletbe, es megmutatta hogy milyen nehezsegekkel kell majd megkuzdenunk, ha tenyleg a sajat labunkra kell majd allnunk. A munkahelyem nagyon jo, a sefem fiatal es jo fej, a fonokok is kedvesek, es ha tehetjuk akkor megy a humorizalas mind a konyhaban, mind az etteremben. A munkaido elegge durva, mivel az elozo honapban megkozelitoleg 280 orat dolgoztam, es ez kivette szinte minden eromet, de most ugy tunik hogy legalabb ez rendezodni fog, mivel az elmult 2 napban 9-10 orat dolgoztam, es ez mar haladas. (Csak ki tudja meddig lesz ez igy?) Kivancsi leszek ra. Amikor szieszta van, ha tehetjuk akkor lemegyunk a partra vagy alszunk a szobaban. Ugy osszegezve nem olyan nagyon rossz itt kint, bar lehetne jobb is.

 

Féniász Dávid: Olaszországi szakmai gyakorlat-Lignano

Azt gondolom,hogy egy ilyen programra azok jelentkezzenek,akiknek nem probléma,ha többet kell dolgozni mint amennyit otthon eddig dolgozott,és talán ami még fontosabb,hogy olyanok jelentkezzenek az ilyen programokra,akiket tényleg érdekel a szakma és fejlődni szeretnének ,hiszen tanulni mindig lehet és hát ez egy tökéletes lehetőség a szakma kisebb-nagyobb fortélyait elsajátítani. Eddig nagyon sokat fejlődtem szakmailag,az olasz nyelv terén,és olyan embereket ismertem meg,akikkel valószínűleg a jövőben is tartani fogom a kapcsolatot. Talán az egyik legfontosabb,ha keményen dolgozol,és látják rajtad,hogy érdekel a szakma,akkor ezt értékelik....

Az első egy hetemet Gradoban töltöttem,de szerencsére adódott egy lehetőség,Balázsnak és nekem,hogy itt Lignanoban egy pörgős étteremben dolgozzunk. Az első hét leginkább a beilleszkedésről,és a nyelvi hiányosságok áthidalásáról szólt,de úgy érzem mindkettőt feladatot sikeresen teljesítettük. Én körülbelül két hét után a cukrászatra kerültem,de egyáltalán nem bánom,hiszen hihetetlen sok mindent tanultam eddig. Itt ha kell,besegítesz a hidegkonyhának,ha kell ott vagy a melegkonyhán és ha kell a cukrászatnál tevékenykedsz. A mi éttermünkben nincs megállás,folyamatos odafigyelést és összpontosítást igényelnek a munkák amiket végzünk.Az elején kicsit fáradtabb voltam,hiszen szokatlan volt a napi kb. 12 óra munka,és ezt heti hat napban,de úgy érzem már teljesen hozzászoktam ehhez a munka tempóhoz.

 

Schmikl Balázs: Hogyan alapozzuk meg jövőnket: Egy olaszországi szakmai gyakorlat történései

Az első néhány napot Gradoban töltöttük a hotel plaza-ban, míg mindenkinek meg nem lett a végleges helye. Emőke mondta, hogy kell még egy ember a Dávid mellé Lignanoba, de ott aztán a lelkét is ki fogja dolgozni az ember, de meg is lesz az eredménye. Gondolkodás nélkül jelentkeztem. Életem egyik legjobb döntése volt!!!!!!!!!!!

Éjfél van. Kezdek hozzászokni a kevés alváshoz,az éjszakai élethez és a reggeltől estig tartó folyamatos hajtáshoz a konyhán(pár pillanatra meg-megállva poénkodni a munkatársakkal, ezzel is színesebbé téve az amúgy sem eseménymentes napot). Az első dolog, amit meg kell jegyezzek, az a munkatársakkal való viszony. Bárhova megy is az ember nem lehet mindenkivel felhőtlen kapcsolatot teremteni, de az egymással szemben való tisztelet alapvető dolog(ez meg is van). Már pár nap elteltével, szinte az első pillanattól kezdve a La Fattoria dei Gelsi(Lignano) nevezetű étterem kis családjának tagjaként kezeltek, ami engem nagyon meglepett. Bizalommal fordulhatok mindenkihez, bármi bajom is legyen. Az első itt töltött napon még nem kellett munkába állnunkDáviddal(féniász), így fogtuk a törölközőnket és irány a part. Balázs-beraktam a naptejet. Dávid-ohhh, minek az, sose használok... B.:-Te tudod...menjünk a te táskáddal... Fél óra múlva a parton: B.:-Hol a naptej!!!???...asszem a másik táskámban hagytam...vaffankúló(hozzá kell tennem h akkor még nem tudtam olaszul,most is van még mit tanulnom) Szóval úgy leégtünk, mint annak a rendje...rák vörösre...két nap robotmozgás. Az első nap ismerkedtünk a környezettel és ....pucoltunk...kagylót,rákot...aztán szép folyamatosan, ahogy tanítottak minket és ahogy lestük el a fortélyokat úgy éreztük, hogy szükség van ránk.Ma már szerves tagjai vagyunk a csapatnak(A'la Carte rendelés készítése,csoportra való előkészülés..minden,amit csak el tudtok képzelni). A magunkkal hozott recepteket meg nekik tanítjuk.Más az ízlésünk de befogadóképesek és néhány dolog kifejezetten tetszik nekik. mellesleg a tésztától már herótom van!!!! Igazi zsíros magyar ételt AKAROK!!!! :D Eddíg a hideg konyhán voltam, jövőhéttől megyek a meleg konyhára(primi és secondi) majd egy kis időt a cukiban is. A tésztaételek megtanulása fontos szerepet játszik az itt töltött gyakorlati idő alatt. Reggel kilenckor kezdjük a munkát, 3 körül végzünk(ha nincs csoport), 6-tól 11-12-ig az esti szervírozás folyik.Heti rendszerességgel két három négy (akár 5) csoportra(esküvő,bankett, tárgyalás..) is elő kell készülnünk az étterem zavartalan működése mellett, valamint a vasárnaponkénti büfé elkészítése dekorálása is a teendőink közés tartozik. A létszám 15-500 főig terjedő intervallumban váltakozik(túl diplomatikus akartam lenni:D) csoportonként, vannak elvitelre készített ételek rendezvényekre stb... Van mit csinálni.Körülbelül másfél hónapja volt egy 1000 fős rendezvény a lignanoi kikötőben, ami egy életre szóló élmény marad számomra. Nagyon szerencsésnek érezhetem magam, hogy sikerült kijutni valamint, hogy egy ilyen szuper csapat tagja lehetek. Bővebb élménybeszámoló legközelebb Magyarországon(kisebbek a blogon). Képeket nem töltök fel, mert nagyon sok van.Akit érdekel látogasson el a facebbok oldalra és keressen rá Schmikl Balázs nevezetű egyénre...ott megtalálja a képeket

Legfrissebb hírek

Események

Első tanítási nap, tanévnyitó

2018. szeptember 3. 8.00 ill. 11.00.

Gólyatábor

2018. augusztus 29-31.

Javítóvizsgák

2018. augusztus 27-28.

Beiratkozás

2018. június 21-22.

Tanévzáró

2018. június 15.

Eseménynaptár

augusztus 2018
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31