50. évforduló

50. évforduló

Az iskola 1990-ben, a Gundel család hozzájárulásával vette fel Gundel Károly nevét. Az iskola vezetői és tanulói 2006. november 28-án emlékeztek meg a névadó halálának 50. évfordulójáról.

Az iskola eredményeinek helyett adó nagy vitrinben, a serlegeket és okleveleket a hajdani vendéglátás nélkülözhetetlen eszközei váltották fel. Az aulában régi, házi konyhaeszközök sorakoztak. A Gundel családfa előtt is sokan megálltak, amelynek tanulmányozása hosszú perceket vett igénybe. Az osztályok között tablókészítési verseny volt. Témája: Gundel Károly élete és munkássága. A kiállítási tárgyak az ünnepség előtt már napokkal korábban kikerültek, így a diákoknak volt alkalmuk mindent jól megtekinteni, a kiállításhoz készült totókat kitölteni.

Az emléknapon a Gundel család több tagja jelen volt.

Czubor János, az iskola igazgatója megnyitójában többek között idézte a híres szakember „ars poétikáját”. Szólt arról, hogy szakmai titka a nyersanyag és késztermék azonos minőségében, a kiváló alkalmazottakban, a folyamatos ellenőrzésben, a választék bőségében, változatosságában, a kreatív készségben rejlett, valamint abban, hogy nem a gyors meggazdagodást kereste, és ragaszkodott a nagy forgalom- kicsi haszon elvéhez. Azt vallotta, hogy mindig a vendégnek van igaza.

Ezt követően a hallgatók Karinthy Frigyes: Vendéget látni, vendégnek lenni c. könyvéből adtak elő részleteket. Karinthyt a könyv megírásában Gundel Károly látta el tanácsokkal.

Végezetül a család nevében Gundel Károly azonos nevű dédunokája emlékezett meg a szakemberről, aki számos gasztronómia szakkönyvet és publicisztikát írt. Kis magyar szakácskönyv c. népszerű könyvét 1937-es megjelenését követően7 nyelvre fordították le és 38 kiadást ért meg.

Természetesen a vendéglátás sem maradt el. A diákok házi főzőversenyen készítették el a Gundel Károly kreálta ételeket. Többek között volt libamáj zsírjában sütve, sertésborda Gundel módra, és Gundel palacsinta. Gundel Károly jó néhány ételt kreált, közöttük vannak olyanok is, amelyek más néven váltak ismertté: pédául, Pethes-leves, Hargitai sertésborda vagy a Fogas Rothermere módra.

November 27-én a Gundel étterem, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum, a Budapesti Gazdasági Főiskola, Kereskedelmi és Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar és a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola képviselői megkoszorúzták Gundel Károly sírját a kerepesi temetőben.

 

Az évfordulóról még több kép található a galériában.

Legfrissebb hírek

Események

Eseménynaptár

május 2019
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31